LinkedIn Whatsapp Mail

Rugklachten

Bijna iedereen heeft wel eens last (gehad) van rugklachten. Dat kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde beweging, een val of overbelasting. De één heeft slechts kort last van deze veelvoorkomende pijn, de ander loopt jaren rond met chronische rugklachten. Rugpijn kan ervoor zorgen dat u de dagelijkse activiteiten niet meer op een fijne manier kunt uitvoeren. Het is niet altijd duidelijk waar de rugpijn vandaan komt. Sterker nog, bij maar 1-5% van de mensen wordt de oorzaak gevonden.

Rugklachten met een duidelijke oorzaak

Gedurende een mensenleven vragen we heel veel van onze rug. Als we iets zwaars tillen, zetten we onze rug aan het werk. De rug maakt ons sterk! Door bijvoorbeeld schade aan de wervelkolom, spieren daaromheen of beschadigde zenuwen langs de wervelkolom, kunnen we veel pijn ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een hernia. Een hernia is een uitpuiling van de tussenwervelschijf. Normaalgesproken zitten er soepele schijfjes tussen de ruggenwervels, maar als deze schijfjes gaan uitpuilen en op de zenuwen gaan drukken, geeft dit behoorlijke pijnklachten. Ook kan rugpijn veroorzaakt worden door een orgaan.

Rugklachten zonder duidelijke oorzaak

Toch blijkt het vaak erg lastig achter de oorzaak van rugklachten te komen. Vaak is het een vicieuze cirkel: te weinig bewegen, een verkeerde houding en overbelasting. Dat geeft met name klachten in de onderrug. Ook kan stress, overgewicht of verkeerd tillen een boosdoener zijn.

De fysiotherapeut vindt graag met u een passende behandeling, zodat u uw dagelijkse boodschappen zonder pijn kunt tillen, zonder moeite iets van de grond kunt rapen en met gemak ’s ochtends uit uw bed kunt komen.