LinkedIn Whatsapp Mail

Reuma

Reuma is een auto-immuunziekte. Het is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Het immuunsysteem slaat op hol en zo komen er ontstekingsstoffen vrij. Deze zorgen voor chronische ontstekingen in uw gewrichten, spieren, pezen, organen, bloedvaten en rondom uw zenuwen.

Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Ook kinderen. De oorzaak is echter onbekend, maar bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Artrose is ook een vorm van reuma. Omgevingsfactoren kunnen een rol spelen, evenals erfelijkheid. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen.

Symptomen

De meeste aandoeningen onder de noemer reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten en spieren. Meestal wordt de pijn geleidelijk aan erger. Ook zijn er periodes waarin de pijn minder speelt. Andere symptomen zijn: verstoorde nachtrust, koorts, vermoeidheid en gebrek aan eetlust.

Behandeling

Helaas zijn reumatische aandoeningen nog niet te genezen. Afhankelijk van uw aandoening en uw persoonlijk situatie, kan de fysiotherapeut u behandelen en u helpen de pijn te verminderen. Het doel van de fysiotherapeut is u helpen met zo goed mogelijk functioneren in het dagelijks leven, zodat u zo optimaal mogelijk kunt deelnemen aan de maatschappij. De fysiotherapeut helpt u met uw lichaamshouding, bewegingsoefeningen en leert u meer over gewrichtsbescherming en pijnbestrijding.