LinkedIn Whatsapp Mail

Artrose

Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht. Een gewricht bestaat uit twee of meer botten die met elkaar verbonden zijn. Aan het uiteinde van deze botten zit een laag kraakbeen. Dit hoort glad te zijn, waardoor de gewrichten soepel kunnen bewegen. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden en is de kwaliteit van het kraakbeen afgenomen. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten niet meer soepel bewegen. De gewrichten zelf zijn dus niet versleten. Wel worden de gewrichten stijf en kan er pijn ontstaan. Meestal ontstaat artrose in de heup, knie of de handen.
 

De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Wel is onderzocht dat artrose meestal voorkomt bij oudere mensen en met name bij vrouwen. Ook mensen met overgewicht hebben sneller last van artrose, evenals mensen die eerder botbreuken hebben gehad. Toch kan artrose ook ontstaan bij jongere mensen, bijvoorbeeld door overbelasting. Ook kan het zijn dat artrose binnen de familie voorkomt.

Klachten

Bij artrose is het vaak lastig om het de gewrichten te bewegen. Als u een langere tijd heeft stilgezeten of gelegen, kan het zijn dat opstaan wat lastig gaat. Beweging kan stijfheid verminderen, maar bij te veel beweging kan er juist pijn optreden.

Soorten artrose

Heupartrose geeft meestal pijn in de lies en aan de voor- en zijkant van de heup. De pijn kan uitstralen naar bijvoorbeeld de benen. Knieartrose geeft pijn rondom de knieën, maar ook dat kan uitstralen naar boven en beneden. Ook kan het voor een andere manier van lopen zorgen. Zo is het bijvoorbeeld goed om te fietsen. Dit zorgt voor stevigheid. Artrose in de handen geeft last van de pols, duim of vingers. Ook hierbij is het belangrijk om de hand(en) te blijven gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld oefenen met meer en minder kracht zetten.

Fysiotherapie bij artrose

Het is erg belangrijk om de pijn en de stijfheid goed in de gaten te houden en te overleggen met uw huisarts. Het is erg lastig zelf te bepalen hoeveel u de gewrichten kunt belasten. Daarom is het belangrijk om uw oefeningen te blijven doen met behulp van de fysiotherapeut. Met onze hulp kunt u de pijn onder controle blijven houden.