LinkedIn Whatsapp Mail

COPD

COPD is een longziekte waarbij de luchtwegen blijvend vernauwd zijn en de longblaasjes blijvend beschadigd. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary (Chronische obstructieve longaandoeningen). Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en het ademen moeilijker en minder efficiënt. Meestal ontstaat COPD na jarenlang roken. De klachten zijn:
 

  • Hoesten
  • Slijm opgeven
  • Kortademigheid
  • Piepende en brommende ademhaling
  • Vermoeidheid

Een verkoudheid of griep maakt u vaak extra benauwd. COPD kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk. Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert een probleem op. Als de COPD verergert, kunt u al benauwd worden bij bijvoorbeeld traplopen of stevig wandelen.

Stoppen met roken

COPD kan niet genezen worden. Wel kunt u ervoor zorgen dat u verdere schade aan uw longen voorkomt. De belangrijkste stap is dan het stoppen met roken. Ook meer bewegen zal u helpen beter te kunnen ademen en een betere conditie op te bouwen. Al snel zult u merken dat u minder benauwd wordt. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u de juiste oefeningen krijgen om uw conditie en uw gezondheid te verbeteren.

Programma

Mijn Fysio en Adviespunt is aangesloten bij "LUCHTWERK", een dekkend netwerk van fysiotherapie praktijken in de regio Haaglanden die nauw samenwerken met  longartsen, longverpleegkundigen, huisartsen en andere verwijzers om longpatiënten zo optimaal mogelijk te behandelen en te begeleiden. Er wordt behandeld volgens de meest actuele richtlijnen en protocollen.

De aangesloten therapeuten volgen eenzelfde training en scholing en hebben regelmatig bijeenkomsten en overleg.