LinkedIn Whatsapp Mail

Diabetes en obesitas

Diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij iemand te veel glucose (suiker) in het bloed heeft. Het lichaam is dan minder gevoelig voor insuline óf het lichaam maakt te weinig insuline aan. Het is een chronische stofwisselingsziekte en iedereen kan de ziekte krijgen.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. U moet uzelf daarom insuline toedienen via een pen of een pomp. Diabetes type 1 is aangeboren en is niet te genezen. Wel kunt u meer grip op de ziekte krijgen, door bijvoorbeeld op uw voeding te letten, uw beweging in de gaten te houden en uw medicatie in te nemen.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 produceert iemand wel insuline, maar het lichaam reageert minder goed op insuline. Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes. Er blijft bij diabetes type 2 te veel suiker in het bloed. Dit komt vaak door overgewicht, gebrek aan beweging en een algehele ongezonde levensstijl. 80% van de diabetespatiënten lijdt aan obesitas. Het komt dan ook voor bij mensen van allerlei leeftijden. Wel kan diabetes type 2 omkeerbaar zijn, bijvoorbeeld als de patiënt afvalt en diens levensstijl verbetert.

Obesitas

Er wordt gesproken van overgewicht als een volwassen persoon een BMI-waarde heeft tussen de 25 en de 30. De BMI geeft de verhouding weer tussen lengte en gewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen (53%) dan bij vrouwen (47%), dus zien we dat bijna 50% van de Nederlanders overgewicht heeft. Als overgewicht niet wordt aangepakt, wordt het obesitas. We spreken van obesitas als iemand een BMI van over de 30 heeft. Hoewel u wellicht niet direct aan de fysiotherapeut denkt bij het behandelen van overgewicht, kunnen wij wel degelijk iets voor u betekenen. Door op de juiste manier te bewegen en vooral plezier te krijgen in het bewegen, valt u op een verantwoorde manier af. In combinatie met bijvoorbeeld hulp van een diëtist helpen wij u graag met het bereiken van een gezondere levensstijl.